Het project betreft een oude leegstaande bedrijfssite te Boortmeerbeek.
 De gebouwen werden na Wereld Oorlog II gebouwd met middelen aangereikt via het Marshallplan, teneinde de economie nieuw leven in te blazen.


We spreken hier over een silogebouw voor de opslag van granen met een opslagcapaciteit van 10.000 ton. 
De ligging werd strategisch uitgekozen tussen de Leuvense Vaart en de Leuvensesteenweg waardoor de bereikbaarheid optimaal werd.  De granen werden voornamelijk per schip aangevoerd om daarna te worden gedroogd, gezeefd, gestockeerd, gemengd, gedoseerd en tenslotte afgevoerd naar de eigenlijke mouterij Boortmalt.  

Deze mouterij was gelegen in het centrum van Boortmeerbeek.  Dit vervoer gebeurde aanvankelijk nog per paard en kar, later werd dit vervoer uiteraard overgenomen door vrachtwagens.
Aangezien het over oude silogebouwen gaat, is het duidelijk dat deze massieve gebouwen een uiterst zware structuur hebben die enorme belastingen aankunnen en waarbij belangrijke ingrepen kunnen doorgevoerd worden zonder aan de eigenlijke gebouwstabiliteit te raken.

 

Omschrijving van het renovatie project

Bedrijvencentrum de Malt is een initiatief van Beheersmaatschappij Gijsens-Stulens.  Na het stopzetten van de activiteiten van de mouterij in Boortmeerbeek kwamen de graansilo’s leeg te staan.  Het spectaculaire kader en de uitdaging om het complex weer functioneel in te vullen was een reden om de site aan te kopen, te saneren en weer op te bouwen.

Het oude silogebouw, gelegen op een zeer ruim terrein van 22.000 m2, werd omgebouwd en gerenoveerd tot kantoorruimten, werkplaatsen, kleine onderzoeklabo’s, logistieke ruimten, een secretariaat, vergaderzalen en een auditorium. Kleine en grote bedrijven kunnen die ruimten huren. ”De link met het water van de Leuvensevaart is ook behouden”. Een deel van de kantoren kijkt er op uit.”

De renovatie werd uitgevoerd door de multi-professionele architectenvennootschap “Architeam”.

Tijdens de realisatie van het project werd er gebruikt gemaakt van nieuwe en tevens ook energievriendelijke technieken waaronder betonkernactivering, geothermische warmtepomp met aansluiting op het water van de Vaart, PV installatie, gebruik van recuperatiebeton, zonnepanelen, enz.

 

Back to top

De Malt respecteert de privacy van uw gegevens
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren.
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen