©2019 door Bedrijvencentrum De Malt, alle rechten voorbehouden.

originele%2520werf_edited_edited.jpg

Wie zijn wij?

Na de tweede wereldoorlog (1946) werd het gebouw gebouwd met middelen die werden aangereikt via het Marshallplan. Op deze manier wilde men de economie een nieuw leven inblazen.

Het gaat hier over een silogebouw voor opslag van granen met een opslagcapaciteit van 10 000 ton. De ligging werd strategisch gekozen tussen de Leuvense Vaart en de Leuvensesteenweg waardoor de bereikbaarheid optimaal werd. De granen werden voornamelijk per schip aangevoerd om daarna te worden gedroogd, gezeefd, gestockeerd, gemengd gedoseerd en tenslotte afgevoerd naar de eigenlijke mouterij ‘Boortmalt’.

Deze mouterij was gelegen in het centrum van Boortmeerbeek. Het vervoer gebeurde eerst per paard en kar, later werd dit vervoer overgenomen door vrachtwagens.

Na het stopzetten van de activiteiten van de mouterij in Boortmeerbeek, kwamen de graansilo’s leeg te staan. Het spectaculaire kader en de uitdaging om het complex weer functioneel in te vullen was een reden om de site aan te kopen, te saneren en weer op te bouwen.

Het oude silogebouw is gelegen op een zeer ruim terrein van 22 000m². Het gebouw werd gerenoveerd tot onder andere kantoorruimten, vergaderzalen, een kinderdagverblijf, een restaurant, evenementruimte en een auditorium.

De renovatie werd uitgevoerd door de multi-professionele architectenvennootschap “Architeam”. Zij maakten tijdens de realisatie van dit project gebruik van nieuwe en tevens ook energievriendelijke technieken waaronder betonactivering, een geometrische warmtepomp met aansluiting op het water van de Vaart, PV installatie, gebruik van recuperatiebeton, zonnepanelen, enzo…

Bedrijvencentrum de Malt is een initiatief van Beheersmaatschappij Gijsens-Stulens.